Οι πέντε διαφορές μεταξύ Λουίς Ενρίκε και Βαλβέρδε

Σε τι διαφέρουν ο πρώην και ο νυν προπονητής της Μπάρσα

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε παίρνει την σκυτάλη από τον Λουίς Ενρίκε στην Μπάρσα. Δύο διαφορετικοί άνθρωποι, δύο διαφορετικοί προπονητές. Διαβάστε τις πέντε πιο εμφανείς διαφορές μεταξύ τους.

Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Είναι μια από τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο προπονητών. Ο Λουίς Ενρίκε υπήρξε πάντα ένας τύπος της δράσης. Ένας εκρηκτικός χαρακτήρας. Ο Βαλβέρδε εμφανίζεται ως ένας πιο ήρεμος προπονητής, θεωρητικά χαμηλών τόνων. Στον Βαλβέρδε αρέσει το μέτρο, να παίρνει τον χρόνο του πριν λάβει μια απόφαση και κυρίως ένας διπλωμάτης προπονητής.

Είναι δύσκολο να βρεις ποδοσφαιριστές – ακόμα και αναπληρωματικούς – που θα πουν κακό λόγο για τον πρώην προπονητή της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Λέει ο Λουίς Ενρίκε ότι οι παίκτες της Μπάρσα χρειάζονται «δυνατά κίνητρα» και θα πρέπει να δούμε αν ο Βαλβέρδε είναι ο άνθρωπος που θα τους τα δώσει.

Η ΗΓΕΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ

Οι δύο είναι ηγέτες, αλλά ο Βαλβέρδε αναγνωρίζει ότι ενίοτε έχει αμφιβολίες στην λήψη αποφάσεων. Ο Λουίς Ενρίκε είναι ένας άνθρωπος με πιο ξεκάθαρες ιδέες. Ο Βαλβέρδε μοιράζει περισσότερο τις ευθύνες, αφήνεται και στις συμβουλές από τον κόσμο που τον περιβάλλει.

Ο πρώην της Αθλέτικ είναι επίσης ένας προπονητής πιο συζητήσιμος με τους ποδοσφαιριστές. Η απόσταση είναι πιο μικρή απ’ ότι με τον Αστουριανό. Ο Βαλβέρδε είναι επίσης πιο διαλλακτικός, ο Λουίς Ενρίκε πάει με τις ιδέες του μέχρι το τέλος.

Η ΤΑΚΤΙΚΗ

Το βάθος είναι ίδια, η φόρμα όχι. Ο Λουίς Ενρίκε ποντάρει κυρίως στο 4-3-3, ο Βαλβέρδε είναι περισσότερο του 4-2-3-1. Η μεγάλη αμφιβολία είναι αν θα αλλάξει την διάταξη σε μια Μπάρσα μαθημένη σε αυτή με τους τρεις μέσους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φρανκ Ράικαρντ, τους πρώτους μήνες του και πριν αφιχθεί ο Έντγκαρ Ντάβιντς, ήταν ο τελευταίος που κατέφυγε με διάρκεια στο δίδυμο αμυντικών μέσων. Ο Ολλανδός εν τέλει εφάρμοσε το 4-3-3 και από εκεί και ύστερα ήρθαν οι επιτυχίες.

Πέρα από τις διατάξεις, πάντως, Λουίς Ενρίκε και Βαλβέρδε μοιράζονται το ενδιαφέρον τους ώστε οι ομάδες τους να είναι πρωταγωνίστριες, με ένα προφίλ ξεκάθαρα επιθετικό. Θέλουν επίσης την πίεση ψηλά και μοιράζονται μια ευέλικτη αντίληψη για την κατοχή: Είναι σημαντική, αλλά όχι απαραίτητη.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

Οι δύο προπονητές είναι επαγγελματίες, με εξαιρετική φήμη. Αλλά ο Βαλβέρδε ζει με λιγότερες εμμονές για το ποδόσφαιρο απ’ ότι τεχνικοί όπως ο Γκουαρδιόλα ή ο ίδιος ο Λουίς Ενρίκε. Ο Βάσκος τεχνικός ζει με μεγαλύτερη ηρεμία το επάγγελμά του, αν και μέχρι τώρα δεν είχε μπροστά του τόσο μεγάλη πρόκληση.

Δεν θα του είναι εύκολο σε μια Μπάρσα που φθείρει πολύ. «Θα είχαμε κάνει κακό στους εαυτούς μας, τόσο οι παίκτες όσο και εγώ» είχε πει ο Πεπ στο «αντίο» του. «Θα κάνει πολύ καλό σε όλους μας να τελειώσουμε έτσι. Ο χρόνος τα φθείρει όλα και εγώ έχω φθαρεί» αναγνώρισε ο Λουίς Ενρίκε.

ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ

Ο Λουίς Ενρίκε ήταν ένα παράδειγμα «πολυθεσίτη». Άρχισε να παίζει ως επιθετικός στην Σπόρτινγκ Χιχόν, γύρισε πίσω ως μπακ στην Ρεάλ Μαδρίτης και κατέληξε ως εσωτερικός μέσος με πολύ γκολ στην Μπάρσα. Ο Αστουριανός ήταν ένας πολύ δυναμικός ποδοσφαιριστής, τρομερά δουλευταράς, με ένα καλό ένας εναντίον ενός και πολύ ένστικτο στο σκοράρισμα.

Ο Βαλβέρδε ήταν άλλο πράγμα: Ένα εξτρέμ κλασικού προφίλ, λίγων μέτρων και λίγο βάρος. Ικανός στο τετ – α – τετ και ακριβείς στην τελευταία πάσα, αλλά χωρίς πολύ γκολ.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.