Οι τρεις προκλήσεις του Βαλβέρδε για την επόμενη σεζόν

Άρθρο του Ερνέστ Φολκ, διευθυντή της εφημερίδας «Sport» της Βαρκελώνης

Η Μπάρσα έβαλε μια κορδελίτσα σε μια εξαιρετική σεζόν, η οποία παρ’ όλα αυτά αφήνει ανοιχτά μέτωπα για την επόμενη. Το περυσινό καλοκαίρι, ο Βαλβέρδε προσγειώθηκε σε έναν σύλλογο σε κατάσταση ημί – συναγερμού: Με τον Νεϊμάρ φευγάτο και χωρίς τριάδα, με μια ήττα που πόνεσε στο Σούπερ Καπ και ένα ανάστατο κλείσιμο των μεταγραφών, όπου ο Κοουτίνιο δεν έφτασε εγκαίρως και ο Ντεμπελέ τραυματίστηκε με το καλημέρα.

Ο «Μπλαουγκράνα» προπονητής έβγαλε το νυστέρι, έκανε την ανάγκη αρετή και χάρη στον πραγματισμό και την εξυπνάδα του, σταθεροποίησε τον σύλλογο στο ιδιωτικό του χειρουργείο και καθάρισε το πρωτάθλημα πριν από τα Χριστούγεννα.

Άλλα τώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια σεζόν όπου του παρουσιάζονται τρεις τεράστιες προκλήσεις, οι οποίες θα τον υποχρεώσουν να πάρει περισσότερα ρίσκα και περισσότερες αποφάσεις.

1.Να χτίσει την «μετά Ινιέστα» εποχή

Η αποχώρηση του μέσου από το Αλμπαθέτε υποχρεώνει τον Βαλβέρδε να επαναχτίσει την μεσαία γραμμή, την αίθουσα επιχειρήσεων του «Μπλαουγκράνα» ποδοσφαίρου και να σκεφτεί πολύ καλά ποια είναι η συνολική λύση για να τον αντικαταστήσει.

Θα χρειαστεί κάτι από Κοουτίνιο (αν και απέδωσε κυρίως ως επιθετικός), κάτι από Ντένις (αν και φέτος σχεδόν δεν τον υπολόγισε για τίποτα), κάτι από Αλενιά (στην πρώτη του σεζόν) και όπως πάντα πολύ από Μέσι, καταδικασμένος να κάνει τον Ινιέστα, με τον ίδιο τρόπο που έκανε τον Τσάβι όταν αυτός έφυγε.

2.Να ποντάρει επιτέλους στο φυτώριο

Ο Βαλβέρδε ήρθε με την σφραγίδα της φροντίδας του φυτωρίου, μια ιδέα στην οποία επέμεινε ο ίδιος ο σύλλογος την ημέρα της παρουσίασής του. Αλλά μετά τα γεγονότα το διέψευσαν: Ποτέ δεν είχαν χρησιμοποιηθεί τόσοι λίγοι παίκτες της Μπάρσα Β και μόνο σε μια λιγότερο σημαντική διοργάνωση όπως το Κύπελλο.

Τη νέα σεζόν, με την πώληση παικτών, θα απελευθερωθούν θέσεις στην πρώτη ομάδα και ο προπονητής δεν θα έχει πλέον καμία δικαιολογία. Η περίοδος 2018-19 πρέπει να είναι η πρώτη εδώ και πολλά χρόνια όπου η πρώτη ομάδα θα ανοίξει επιτέλους τις πόρτες της στα νεαρά διαμάντια της. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποτραπεί η αποχώρηση και άλλων ταλέντων και να γίνει βιώσιμη η οικονομία του συλλόγου.

3.Να φτιάξει μια καταπληκτική επιθετική γραμμή

Εν αναμονή του Γκριεζμάν, ο Βαλβέρδε θα πρέπει να βρει το κλειδί για να συνδυάσει με επιτυχία τους Μέσι, Σουάρες, Κοουτίνιο και Ντεμπελέ. Οι δύο τελευταίοι πρέπει να περάσουν από μια φάση προσαρμογής σε μια εδραίωσης, ειδικά ο Βραζιλιάνος ο οποίος, παρ’ ότι απέδειξε το ένστικτο του στο σκοράρισμα, είναι υποχρεωμένος να κάνει ένα βήμα μπροστά για να συνδεθεί με το «Μπλαουγκράνα» παιχνίδι.

Αν επιβεβαιωθεί η μεταγραφή του Γκριεζμάν, κάθε ενδεκάδα θα μετατραπεί σε ένα πραγματικό sudoku για τον Βαλβέρδε, ο οποίος συν τοις άλλοις θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στην διαχείριση των «εγώ» όταν θα έρθει η στιγμή να καθίσει κάποιο από τα αστέρια του στον πάγκο.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.