Κύριοι, δεν μας τα λέτε καλά…

Η Μπάρσα δεν ανανέωσε το συμβόλαιο του διευθυντή μεθοδολογίας Τζουάν Βιλά, ποδοσφαιρικό «πατέρα» παικτών όπως ο Τσάβι και ο Κάρλες Πουγιόλ

Όποιος δεν σέβεται την ιστορία του, είναι καταδικασμένος. Και η Μπάρσα κάνει πολύ ανησυχητικές κινήσεις σχετικά με τις υποδομές της, αφού αποφάσισε να μην ανανεώσει την συνεργασία με τον θρυλικό Τζουάν Βιλά, διευθυντή μεθοδολογίας του συλλόγου και άνθρωπο – κλειδί στο μοντέλο Μπάρσα τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Ο 64χρονος Βιλά, μαζί με τον γυμναστή – θρύλο Πάκο Σεϊρούλο, σχεδίασαν τον οδηγό του στιλ για το φυτώριο της Μπάρσα, βάσει του οποίου οι ποδοσφαιριστές μαθαίνουν από μικροί πως πρέπει να παίζουν, ώστε να έχουν πιθανότητες κάποια μέρα να ανέβουν στην πρώτη ομάδα.

Στην μακρά θητεία του στην Μπάρσα, ο Βιλά υπήρξε ο ποδοσφαιρικός «πατέρας» πολλών παικτών, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν ο αιώνιος αρχηγός Κάρλες Πουγιόλ και ο πρώτος σε συμμετοχές παίκτης στην ιστορία της ομάδας, ο Τσάβι.

«Η Μπάρσα χάνει έναν άνθρωπο του συλλόγου με αυτή την απόφαση, αφού πρόκειται για έναν άνθρωπο που ξέρει στην εντέλει το στιλ, την ιδέα, την φιλοσοφία του συλλόγου» είπε χαρακτηριστικά ο Πουγιόλ για τον Τζουάν Βιλά.

Παρ’ ότι είχε και άλλα να προσφέρει στον τομέα της μεθοδολογίας, είχε διαφορές με τον γενικό μάνατζερ Πεπ Σεγούρα και αυτές φαίνεται πως τον οδήγησαν μακριά από την Μπάρσα, ύστερα από τόσα χρόνια συνεργασίας – διδασκαλίας. Κρίμα…

2 Σχόλια

  • Panagiotis Panagopoulos on 19 Ιουλίου 2018 at 3:07 ΜΜ
  • Απάντηση

  Πραγματικός δάσκαλος .
  Αλλα μήπως η μεθοδολογία του ειχε μείνει πίσω .Εντάξει σκοτωνουμε τα αλογα μολίς γεράσουν (σαν διοικητική πράξη αυτό δείχνουν πως θέλουν να κάνουν ) όμως πρέπει να πούμε πως εχουν καθε διαίωμα γιαυτην την απόφαση γιατί μπορεί να είναι νεοτεριστές.Μπορεί να βλέπουν πως δεν βγάζουν παίκτες όπως σε πιο παλιά συχνότητα.Σε καμία περίπτωση να απαξιώσουμε την προσφορά του ανθρώπου αυτού .Εγω εάν διοικούσα θα προσπαθούσα να του βρώ μια νέα θέση(ισως σύμβουλος τεχνικού σχεδιασμού ακαδημίας π.χ)ωστε να κρατήσω εναν πεφωτισμένο άνθρωπο και με την νεοτεριστική άποψη να κάνω ενα κράμα που θα μου δώσει διαφορετικότητα (καθώς και η ομάδα το έχει στο dna της).Αυτά είναι μικρά αλλά πολύ σημαντικά λάθη που δείχνουν μικρότητα αλλά και έλειψη οράματος.

  • Panagiotis Panagopoulos on 20 Ιουλίου 2018 at 2:19 ΜΜ
  • Απάντηση

  Θέλοντας να δώσω μια αλλη προσέγγιση στην υπόθεση που είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργία αυτής της ομάδας νομίζω πως ή Μπάρσα αλλάζει αγωνιστική φιλοσοφία εκ βαθέων .
  Το ποδόσφαιρο συνεχής πρωτοβουλίας και αγωνιστικής ανωτερότητας και δημιουργίας μέσω μόνο passing game(Τικι-Τακα) φτάνει στο τέλος του.Σε λίγο καιρό θα δούμε μια εκσυχρονισμένη ομάδα που θα στηρίζεται στο physical game (οι ομάδες της Αγγλίας το έχουν σε υπερθετικό βαθμό-παίκτες που βγάζουν 3 – 90’λεπτα ) αλλα και παιχνίδι αντεπιθέσεων (δίνοντας χώρο και την μπάλα στον αντίπαλο).Παίκτες που δεν θα έχουν πολύ περισσότερο ταλέντο απλά μόνο τρομερή φυσική κατάσταση .Δεν ξέρω εαν είναι σωστή αυτή η στροφή προς αυτη την κατευθυνση γιατί υπάρχουν πολλά ναι μέν και αλλά……
  Η ιδιοσυγκρασία και το στύλ αυτής της ομάδας είναι κάτι πολύ διαφορετικό και θα χαθεί μια ταυτότητα που χρειάστηκαν τουλάχιστον 25-30 χρόνια πειραματισμών και στήριξης(χαμένα πρωταθλήματα) αυτου του αγωνιστικού μοντέλου με πολύ κόπο και σκληρών αποφάσεων.Αλλά είχες ανθρώπους Φάρους(Κρόιφ) που ήξεραν τι ήθελαν και που θα το έφταναν.
  Οπως και προπονητές που πειραματίστηκαν αλλά είχαν τρόπο και στήριξη.
  ΙΔΩΜΕΝ……….!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.